Projektowanie i aranżacja kuchni

 

kuchnia

Projekty kuchni – kuchnia zamknięta czy otwarta?

 

kuchnia otwarta

Kuchnia otwarta przede wszystkim daje nam możliwość aktywnego uczestnictwa w życiu salonu.

Podczas rodzinnych uroczystości lub wieczornych spotkań z przyjaciółmi nie umknie nam żadna z cennych chwil, a pilnowanie lub podawanie kolejnych dań nie będzie obkupione utratą wątku rozmowy.

Kuchnia otwarta może optycznie powiększać metraż wnętrza, co przede wszystkim nabiera znaczenia w tych mniejszych pomieszczeniach.

Niestety to rozwiązanie może wiązać się także z pewnymi problemami.

Na pierwszy plan wysuwa się dobiegający z kuchni hałas podczas codziennych czynności.

Problem ten akurat będzie dotyczył mieszkańców, którzy w tych czynnościach nie uczestniczą lecz korzystają z innych zalet salonu np., telewizji.

Ponadto wybierając to rozwiązanie musimy liczyć się z szybko rozprzestrzeniającymi zapachami, które przy częstym występowaniu będą wnikać w różnego rodzaju tkaniny znajdujące się w okolicach.

 

kuchnia zamknięta

Projekt kuchni zamkniętej wydaje się być szczególnie godny polecenia osobie, która gotuje bardzo często lub takiej, która czynności te traktuje jako pasję oraz czas wytchnienia, zapomnienia i relaksu.

W tym przypadku można pozwolić sobie na pewien czas odcięcia się od reszty domu.

Wybór kuchni zamkniętej pomoże na takie rozwiązania, które przede wszystkim będą stanowiły o praktyczności, nie wymuszając konieczności dostosowania estetyki do wystroju salonu.

W tym przypadku bałagan, który często towarzyszy twórczym zabiegom kuchennym nie będzie rzucał się w oczy gościom, a zatem nie będzie wywoływał niepotrzebnych zmartwień w głowie kucharza.

I co prawda, w ostatnim czasie jest to rzadsze rozwiązanie ale wybór rodzaju kuchni to jedna z tych decyzji, podczas podejmowania której w większym stopniu powinniśmy kierować się praktycznością i rozsądkiem niż panującą modą.

 

Projekt kuchni. Zasady, porady, od czego zacząć ?

Dobrze zorganizowana kuchnia, to dobrze zaprojektowana kuchnia.

Pomieszczenie kuchenne wymaga od projektanta wyjątkowej uwagi, tak ze względów funkcjonalnych i estetycznych.

Projektanci skupiają się na maksymalizacji komfortu pracy w kuchni, poprzez odpowiednie ustawienie sprzętów kuchennych i mebli odpowiedzialnych za poszczególne funkcje.

Na etapie projektowania należy zadbać również o podłączenia sprzętów AGD, przyłącza wody i odpływy, przyłącza gazu (jeśli w kuchni występuje).

 

O czym należy pamiętać przez rozpoczęciem projektowania.

 

Strefy kuchni

Wychodząc naprzeciw użytkownikom kuchni, tworzymy schemat, na którym można śmiało oprzeć się podczas planowania tj. Stref pracy.

Określono pięć stref pracy w kuchni: zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie, gotowanie i pieczenie.

Jest to niesamowicie uniwersalny podział, dzięki czemu można go z powodzeniem zastosować w bardzo dużych jak i bardzo małych kuchniach.

Na powyższym przykładzie możemy określić strefę zapasów i przechowywania w słupku z lodówką oraz w szafce dolnej z cargo i szafce wiszącej obok słupka.

Następnie strefa zmywania, przygotowywania i gotowania.

Tworząc projekty kuchni opierające się na tym schemacie, mamy pewność, że kuchnia będzie funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu .

 

Wybór i rozmieszczenie sprzętów kuchennych.

Wiemy już jak ustawić sprzęty kuchenne, aby stały w odpowiednich miejscach, pozostaje wybór i zakup sprzętów kuchennych, które oprócz mebli i blatów roboczych są kluczowe w planowaniu.

 

  • Lodówka.

        Do zabudowy lub nie.

        Lodówki do zabudowy, głównie do słupków o szerokości 60cm.

       Różne wysokości. Najbardziej popularne to 178, 187cm.

       Wolnostojące lodówki o szerokościach 50 lub 60 cm o różnych wysokościach od 85cm do 220 cm.

      Wyjątki: lodówki podblatowe do zabudowy i lodówki side by side.

  • Zmywarka. 

         Do zabudowy lub nie, wysokość dostosowana do standardowej wysokości blatu: 82cm. 

          Występują w dwóch szerokościach 45 i 60cm.

  • Piekarnik:

         Jako wolnostojący zintegrowany z kuchenką lub do zabudowy – najczęściej do słupka o szerokości 60cm.

  • Mikrofala:

         Do zabudowy lub nie.

         Mikrofale do zabudowy najczęściej przystosowane do słupka o szerokości 60cm, wysokości od 35 do 50 cm.

  • Płyta elektryczna lub gazowa – różne szerokości do montażu w blacie kuchennym.

  • Okap – wolnowiszący lub do zabudowy w szafkach górnych.

 

Sprzęty AGD wybieramy porównując ich funkcje, wygląd i cenę.

Pamiętajmy, że ilość osób korzystających z kuchni czy mieszkających w domu definiuje "wydajność" sprzętów.

Zmywarka o szerokości 45 cm wystarczy w kawalerce, ale w rodzinnym domu będzie sprawcą kłopotów.

Pozostaje jeszcze wybranie odpowiedniego zlewu. Jego wymiary są również uzależnione od naszych potrzeb.

 

Wybór stylu mebli kuchennych.

Meble wraz z pomieszczeniem powinny tworzyć spójną całość.

Już w chwili rozpoczęcia remontu pomieszczenia przeznaczonego na kuchnię, powinniśmy mieć dokładny projekt mebli kuchennych.

Istotną częścią projektu jest wybór stylu mebli kuchennych. Mamy do wyboru między innymi: styl nowoczesny, styl angielski, styl prowansalski, klasyczny, lub dowolne mieszanki, które akurat nam pasują.

Następnym krokiem jest wybór kolorystyki mebli i blatów kuchennych – od tego uzależniony jest kolor ścian, pokrycia podłogi itd.

Na tym etapie możemy również rozpocząć dobieranie opraw oświetleniowych, dodatków kuchennych, rolet i dekoracji. 

 

Projekt kuchni – czyli ustawienie mebli kuchennych.

To zarazem najtrudniejszy i jednocześnie najprzyjemniejszy etap projektu.

Mamy świadomość jak ustawić sprzęty kuchenne, mamy wybrany styl mebli, należy jedynie wypełnić luki meblami w taki sposób aby uzyskać odpowiednią funkcjonalność i nie zaburzyć zaprojektowanych wcześniej stref.

O czym należy pamiętać przy projektowaniu mebli kuchennych:

Wysokość szafek dolnych warunkuje sprzęt kuchenny.

Większość sprzętów takich jak: zmywarka, pralka, kuchenki wolnostojące dostosowane są do wysokości szafek 82cm.

Dodając blat, który najczęściej ma od 2,8 do 3,8 cm uzyskujemy wysokość właściwą blatu: 85,8cm.

Przestrzeń między blatem roboczym a dołem szafek wiszących powinna mieścić się między 50 a 60cm w zależności od wzrostu użytkownika.

Optymalna głębokość szafek wiszących to 30-35cm.

 

W co jeszcze można wyposażyć kuchnię ?

Dodatkowe wyposażenie ułatwia przechowywanie, segregację i pomaga w utrzymaniu porządku. Szafki możemy wyposażyć w: 

  • Modułowe kosze na śmieci.

  • Carga do szafek wysokich i podblatowych.

  • Systemy wysuwne lub obrotowe do szafek narożnych.

  • Systemy segregacji do szuflad niskich i wysokich.

  • Wbudowane ociekarki na naczynia.

 

 

To jedynie 4 kroki, a jakże ważne, aby uzyskać idealną kuchnie, która będzie służyła przez lata.

 

Copyright © 2019 | 3D Projekt